Óbudai Ízületi és Immunológiai Centrum logo
derek
serv
leszakadt_serv
ra
ra_s_kez
terdkopás

magyar

l

english

A leggyakoribb betegségek

Vállízületi gyulladás:

Leggyakrabban fiatal és középkorú nőkre jellemző. Kialakulásában gyakori a stressz a tartósan feszült lelkiállapot. Általában néhány nap alatt alakul ki. A vállízület fájdalmas, jelentősen beszűkült mozgású, továbbá jellemzi az éjszakai fájdalom és a váll mozgásainak napról napra fokozódó korlátozottsága. Ez gyakran 1-2 hét alatt a váll teljes mozgáskorlátozottságához vezet, a betegnek komoly nehézségei lehetnek a tisztálkodással és a mindennapi alapvető élettevékenységek elvégzésével.

Az állapotot befagyott váll betegségnek nevezzük, mivel a kérdéses vállízületben csak egészen minimális mozgások vannak. Kezeléséhez gyulladáscsökkentő és injekciós gyógykezelés továbbá speciális gyógytorna gyakorlatok végzése szükséges. Ezek segítségével 1-2 hét alatt a betegség sikeresen befolyásolható, míg ellenkező esetben, egy tartósan befagyott vállat csak nagy nehézségek árán és hosszadalmas gyógykezeléssel végső esetben csak műtéttel lehet rendbe hozni. Akinél egyszer kialakult ilyen tünet- együttes az számolhat vele, hogy ez könnyen megismétlődhet.

Lágyrész fájdalom és gyulladás:

Sokszor az oka kideríthetetlen. Lágyrészeknek az izom és kötőszövet együttesét tekintjük. Nagyon gyakran a kialvatlansággal, feszült idegállapottal, stressz helyzettel, munkahelyi konfliktushelyzettel jár együtt. A betegek kiterjedt fájdalomra panaszkodnak, a nyak és a hát bőre alatt fájdalmas csomók tapinthatók. A fájdalom a feszültséget csak fokozza, az alvászavarokat erősíti, mely ördögi körként a fájdalomérzést tovább növeli.

Ugyancsak a lágyrészek betegsége az alkar izomzatában, vagy máskor a farizomzatban érzett fájdalmas feszülés. A kéréses területek kifejezetten nyomás érzékenyek. A könyök alatti terület fájdalma nyomásra a kézfejbe fut, míg a farizomzaté a térd felé sugárzik. Az első esetben a kéz szorítóereje is gyengül, néha a kéz zsibbadása áll fenn. A második esetben a beteg járása nehezített, az érintett oldalra álláskor a fájdalom kifejezett. Mindkét esetben a fájdalmas lágyrész gyulladás, az izomrétegben futó idegtörzs kompresszióját (nyomás alá kerülése) okozza, mely a panaszokért felelős.

Gerincbetegségek:

A gerincfájdalom hátterében az életkor növekedésével egyre gyakrabban a gerinc kopásos megbetegedése áll. Ilyenkor a gerinc kisizületei között lévő porc kopása, tehát a kisízületek betegsége okozza a gerinc kötöttségét, fájdalmas merevségét. Ugyancsak igen gyakori már sokszor a fiatal felnőttkorban jelentkező porckorong betegség (sérv), mely általában a nyaki vagy az ágyéki gerincszakaszon mutatható ki.

Az ágyéki szakaszon lévő sérv az alsó végtagba (lábba) lesugárzó jelleggel, az alsó végtag valamelyik szélének zsibbadásával járhat. Sokszor köhögés, tüsszentés az erős nyilalló fájdalmat fokozza, becsípődésszerű érzést keltve. A beteg sokszor járásképtelen és kifejezetten ferde. A nyaki porckorong betegség (sérv) ehhez hasonlóan szintén kisugárzik valamelyik karba. A nyaki szakasz sokszor teljesen mozgáskorlátozott, a fájdalom intenzív.

A gerincen gyulladásos megbetegedés is előfordul nem is ritkán. Ilyen pl a Bechterew betegség, (SPA ) mely családi halmozottságot mutat. A gerinc meghajlik, fájdalmasan merevvé válik. Végstádiumban a nyak teljesen elmerevedhet, a fej elfordítása csak az egész gerinc mozgatásával válik lehetségessé, robotszerű mozgást utánozva.

Szintén gyulladással járhat – és nem ritka- a csigolyák közti kisízületekben, illetve a gerinc-csípőlapát közti ízületben jelentkező gyulladás, mely gyakran valamely baktérium károsító következménye. Szintén gerincfájdalommal, főleg a háti csigolyák területén érzett fájdalommal jár a csontritkulás (oszteoporózis), mely a gerinc hajlottságához vezet és előrehaladott állapotában a megritkult csigolyák összeroppanásával járhat.

Sokízületi gyulladás, autoimmun betegség:

Jellemző példa erre a rheumatoid arthritis (RA). Néha gyerekkorban, máskor fiatal felnőttkorban (gyakran 25-40 év között) egyik hónapról a másikra alakul ki, a kezek az ujjpercek, a csuklók fájdalmával, reggeli kézmerevséggel. Általában ezt követően jelentkezik, de sokszor a kezdetektől érezhető a térdekben vállakban érzett fájdalom, mozgásbeszűkülés, kötöttség érzés. A betegek egy része a térdében feszülő érzést tapasztal, mely oka a térdizületi folyadék megjelenése. Mások általános gyengeséget, kiterjedt ízületi panaszokat említenek. Sokszor már a betegség kezdetekor jelentkezik a kezek ügyetlensége, gyengévé válása. A betegek ilyenkor arra panaszkodnak, hogy nem tudják elvágni a húst, vagy begombolni a ruhájukat.

A betegség előrehaladásával az érintett ízületek deformálttá válhatnak, az ízületek funkciója egyre rosszabbá válik, nehézzé válik a tisztálkodás. Romlik az életminőség, egyre nehezebb az öltözködés, a pihenés nélkül megtett távolság egyre kisebb, elhanyagolt esetekben a beteg kerekes székbe kerülhet.

A betegség vérvételkor jellegzetes vér (immunológia), illetve röntgen eltérést mutat, mely alapján megfelelő tapasztalat birtokában gyógyszeresen befolyásolható. Az intenzív gyógyszerkutatásoknak köszönhetően az elkövetkező évtizedben várhatóan áttörés következik be a gyógyítás sikerének tekintetében

Térd-csípőízületi kopás:

Középkorú és idősebb férfiak és nők betegsége, gyakran családi halmozottsággal. Legtöbbször a munkavégzés jellegétől függetlenül alakul ki. A betegek az ízület berozsdásodását, már kis terhelésre, illetve bizonyos mozdulatokra jelentkező fájdalmat éreznek. A panaszok általában lassan, csak hónapok alatt teljesednek ki és járnak járásra- lépcsőzésre jelentkező nehezítettséggel.

A beteg kezdetben ülésből felállásra vagy csak nagyobb terhelésre érez fájdalmat. Később a fájdalom már egész kis megterhelésre is érezhető, azután már a nyugalmi időszakban is megvan, ilyenkor a beteg éjjel álmában is felébred rá. Az érintett ízület mozgástartománya beszűkül, pl a beteg egyre nehezebben tudja a zokniját felvenni vagy a cipőjét befűzni, akadályozottá válhat a tisztálkodás a közlekedés (buszra szállás, autóba beszállás) is. A fájdalom ás mozgáskorlátozottság nehezíti a mindennapi életet, rontja az életminőséget.

+A fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő kezelés mellett a tudomány még adós az igazán jó porcregenerálókkal, melyekkel előre haladott kutatás zajlik.

Óbudai Ízületi és Immunológiai Centrum    1036 Budapest, Bécsi út 61. I. em.    Tel: +36-30 561 16 76    info@rheumatologus.hu

by HQdesign